Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 14:08

Ομιλία του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Παπαδόπουλου Χαράλαμπου στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ 9/2/2020

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ζήσαμε ένα διήμερο συνέδριο, γεμάτο από πληροφορίες. Ένα συνέδριο πολύ υψηλών προδιαγραφών, απ΄όπου πέρασαν ειδικοί, θεωρητικοί, εμπειρογνώμονες, πολιτικοί και άνθρωποι της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Λάβαμε πολλές πληροφορίες για το τι πρόκειται να γίνει στον κόσμο του εμπορίου και του επιχειρείν γενικότερα.

Αφήσαμε πίσω το παρελθόν και σωστά πράξαμε. Όμως και εδώ που φτάσαμε δεν πορευόμαστε σωστά.

Γιατί δυστυχώς παρ όλο το κλίμα της ευφορίας και της ανάκαμψης,  η αγορά αυτήν την εορταστική περίοδο δεν είδε την αύξηση του τζίρου που προσδοκούσαμε.

Αποτυπώθηκε για άλλη μια φορά  η δυσκολία των Ελλήνων πολιτών να καταναλώνουν, ως απόρροια της δεκαετούς και πλέον οικονομικής και κοινωνικής κρίσης αλλά και της μεταβατικής πια μεταμνημονιακής εποχής που διανύουμε. Οι καταναλωτές κατέκλεισαν την αγορά όλη την εορταστική περίοδο αλλά αυτή έκλεισε με αρνητικό πρόσημο.

Αγαπητοί συνάδελφοι, θα ήθελα σ αυτό το σημείο να καταθέσω κάποιες σκέψεις μου που ίσως αποτυπώνουν την πραγματικότητα που βιώνουμε.

1. Οι συνεχείς εκπτώσεις τακτικές και ενδιάμεσες καθώς επίσης και οι προσφορές όλο το χρόνο,  μουδιάζουν την αγορά και το γεγονός ότι αμέσως μετά τις γιορτές ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις, έβαλαν τον καταναλωτή στην αναμονή.
  2. Το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου όπως ακούγεται, είναι ένα καταστροφικό μέτρο, αφού όπως αποδείχθηκε ούτε οι 8 θεσμοθετημένες Κυριακές είχαν εμπορικό ενδιαφέρον.
  3. Οι τοπικές αγορές και εν προκειμένω της Λάρισας, μεγαλώνουν με πρωτοφανείς ρυθμούς και δυσανάλογα, με αποτέλεσμα η πίτα να μοιράζεται σε περισσότερα κομμάτια. Οι μεγάλες φίρμες,  πολυκαταστήματα και MALL,  ελληνικών και ξένων συμφερόντων έχουν εισβάλει στις αγορές μας και αλλάζουν γρήγορα τον καταναλωτικό χάρτη, ιδίως των νεότερων ηλικιών που ξοδεύουν σε είδη ένδυσης, υπόδησης και τεχνολογίας ως επί το πλείστον.
  4. Η άλλη, η ‘αθέατη’ σε εισαγωγικά όψη της αγοράς, είναι οι διαδικτυακές πωλήσεις.Γι αυτές θα μπορούσαν να μας δώσουν στοιχεία μόνο οι εταιρείες ταχυμεταφορών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Αν λάβουμε υπ ‘όψιν μας τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας ηλεκτρονικού εμπορίου που διεξάγει κάθε χρόνο το εργαστήριο ηλεκτρονικού εμπορίου(ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών,  το 2019, τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες, ξόδεψαν σε on line αγορές για προϊόντα και υπηρεσίες, ποσό πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Από το 2017 μάλιστα το ηλεκτρονικό χρήμα, υποσκελίζει το φυσικό στις αγορές και να σκεφτούμε ακόμη ότι είμαστε χαμηλά σε ποσοστό πληθυσμού, αφού μόνο το 40% των Ελλήνων πραγματοποιεί ηλεκτρονικές αγορές , όταν αντίστοιχα ποσοστά σε ώριμες on line ευρωπαϊκές αγορές, ξεπερνούν το 70-75%.
  5. Η έλλειψη της ρευστότητας είναι φέτος εμφανής στην αγορά.Το μεγάλο κόστος ζωής, η μη καταβολή του κοινωνικού μερίσματος στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού και η ευνοική ρύθμιση των 120 δόσεων, που ήταν ένα θετικό μέτρο, δημιούργησαν δυστοκία στην αγορά.

Συνοψίζοντας:

Η αγορά σήμερα δεν έχει πλέον καμία σχέση με αυτό που έως τώρα ξέραμε. Άλλαξε και καθημερινά αλλάζει.Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την νέα ψηφιακή εποχή που είναι μπροστά μας,  γιατί όσοι από εμάς επιμένουν να ‘μετρούν’ τους χτύπους της’ καρδιάς της αγοράς’, μετρώντας σακούλες που βλέπουν να κρατούν οι καταναλωτές στο κέντρο της πόλης,  ανήκουν σε μια άλλη πραγματικότητα.

Ωστόσο για να γίνουν εφικτά όλα αυτά,  θα πρέπει το κράτος να είναι αρωγός σε αυτή μας την προσπάθεια, παίρνοντας άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων, αλλά και των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Εύχομαι μια καλή, δημιουργική γεμάτη υγεία και ευτυχία, νέα χρονιά.