Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020 15:33

Χωρίς ρευστότητα και χωρίς κατανάλωση

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΣΛ ΧΑΡ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΝΑ ΤΟΝΙΖΕΙ ΠΩΣ «ΠΡΟΕΧΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΛΩΒΗΤΟΙ»  – ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ 1.500 ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΡΑΦΘΗΚΑΝ ΣΤΟ «ΕΡΓΑΝΗ» ΕΝΩ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

 

«Σήμερα προέχει να βγούμε αλώβητοι, να αντιμετωπίσουμε καταρχήν  τον κίνδυνο επέκτασης της πανδημίας. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να σχεδιασθεί η επόμενη ημέρα για να ορθοποδήσουμε με δεδομένο ότι έχει προηγηθεί μια δύσκολη δεκαετία.  Ανησυχούμε ότι την επόμενη ημέρα δεν θα υπάρχει ρευστότητα, όπως δεν αναμένεται να υπάρξει ζήτηση για κατανάλωση» σημειώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, Χαρ. Παπαδόπουλος.

Περιγράφοντας την ανησυχία του εμπορικού κόσμου, ο κ. Παπαδόπουλος κάνει λόγο για «τραγική κατάσταση» αφού τα περισσότερα από τα 1.500 μέλη του ΕΣΛ εγγράφηκαν στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» ελπίζοντας στην οικονομική αποζημίωση των 800 ευρώ, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων «για να μην δούμε λουκέτα».       

Σε μερικές ημέρες θα συμπληρωθεί ένα μήνας αφότου έκλεισαν τα εμπορικά καταστήματα που αποτελούν το 80 – 85% των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, όπως τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος , με εξαίρεση τα καταστήματα που διαθέτουν είδη πρώτης ανάγκης και τα οποία λειτουργούν.  

Προσθέτοντας ότι «το μόνο που λειτουργεί αυτή την περίοδο είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο αλλά και σε αυτό καταγράφεται μείωση με αφορμή τον φόβο των πολιτών» για την επέκταση της νόσου.  «Όλη  η Λάρισα έπαθε ζημιά, βιώνουμε μια συγκυρία χωρίς προηγούμενο, βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Οι περισσότεροι έμποροι έκαναν αίτηση  στο «ΕΡΓΑΝΗ» ενώ τώρα κάνουν αιτήσεις και οι υπάλληλοι των καταστημάτων».

Για να χαρακτηρίσει «θετικά τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση» καθώς έγιναν αποδεκτές προτάσεις του κλάδου σημειώνοντας ωστόσο ότι «χρειάζονται διευκρινίσεις και βελτιωτικές παρεμβάσεις». Όπως για παράδειγμα «με τα μισθώματα αφού δεν λειτουργούν τα καταστήματά μας, ούτε το 60%  των ενοικίων δεν μπορούμε να καταβάλουμε. Ζητάμε λοιπόν ή να παγώσουν τα ενοίκια για δυο μήνες με πρόσθετη φοροελάφρυνση ή να καταβάλλουμε το 40% των ενοικίων» υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος.   

Προσθέτοντας ότι στο θέμα των επιταγών υπήρξε μια απόφαση της κυβέρνησης  «για 75 ημέρες από τις 90 που ζητούσαμε ενώ απατούνται πιο δραστικά μέτρα. Να επεκταθεί το οικονομικό βοήθημα των 800 ευρώ σε όλους του εταίρους των επιχειρήσεων με όλες τις νομικές τους μορφές, είτε είναι ΕΠΕ, είτε είναι ΟΕ για παράδειγμα» καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΣΛ. 

Για να μεταφέρει τέλος την αγωνία του εμπορικού κόσμου, λέγοντας ότι «καλούμαστε νε αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη κοινωνικοοικονομική κρίση. Βέβαια εκείνο που προέχει σήμερα είναι να βγούμε αλώβητοι, να αντιμετωπίσουμε καταρχήν  τον κίνδυνο επέκτασης της πανδημίας. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να σχεδιασθεί η επόμενη ημέρα για να ορθοποδήσουμε με δεδομένο ότι έχει προηγηθεί μια δύσκολη δεκαετία.  Ανησυχούμε ότι την επόμενη ημέρα δεν θα υπάρχει ρευστότητα, όπως δεν αναμένεται να υπάρξει ζήτηση για κατανάλωση».

Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθερία»  (Β. ΚΑΚΑΡΑΣ, φωτ: Βασίλης Ντάμπλης)

 

Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας ιδρύθηκε βάση καταστατικού, το 1916, με σκοπό την προώθηση και προάσπιση των καλώς εννοούμενων συμφερόντων των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής αυτής.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τα νέα του ΕΣΛ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

 Φιλελλήνων 13, Λάρισα

 esl@otenet.gr

 2410 532 330


©2021 Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας. All Rights Reserved.