Σάββατο, 11 Απριλίου 2020 13:07

Επιστολή ΕΣΛ με προτάσεις-διεκδικήσεις για μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων που πλήττονται

 

 Σε συνέχεια του διοικητικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9/4/20 με τηλεδιάσκεψη, στάλθηκε επιστολή στην ΕΣΕΕ και στην ΟΕΜΕΘ με προτάσεις - διεκδικήσεις για την ανακούφιση των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία. Ακολουθεί η επιστολή: 

 

 

 

Κύριε Πρόεδρε και ΔΣ,

 

Στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, αποφασίστηκαν ομόφωνα οι εξής προτάσεις – διεκδικήσεις για την ανακούφιση των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία:

  1. Επιστρεπτέα προκαταβολή: Διαπιστώνεται ότι αποκλείονται από αυτήν οι επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό και επίσης οι επιχειρήσεις που θεωρούνται προβληματικές σύμφωνα με το Άρθρο 651/2014 Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων θα αποκλειστεί από την ενίσχυση αυτή η οποία είναι ανεπαρκής και ατελέσφορη. Ζητάμε να μην τύχουν εφαρμογής οι διατάξεις του Κανονισμού αυτού και να μπορούν να χρηματοδοτηθούν με το βοήθημα όλες οι επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι, ανεξαρτήτως νομικής μορφής.
  2. Ενοίκια: Να γίνει πάγωμα των ενοικίων για όσο τα καταστήματα είναι κλειστά και να συνεχιστεί με το άνοιγμα, η καταβολή μειωμένου κατά 40% μισθώματος μέχρι το τέλος του έτους και να συμπεριληφθούν στο μειωμένο αυτό μίσθωμα οι επιχειρήσεις που είναι ακόμα ανοιχτές και πλήττονται (εξαιρούνται τα σουπερ μαρκετ και οι επιχειρήσεις που δεν πλήττονται). Να υπάρχει δηλαδή οριζόντια εφαρμογή του μέτρου ώστε να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που θα διαμορφωθούν και να μην γίνει καμία έξωση.
  3. Τέλος επιτηδεύματος και προκαταβολή φόρου: Να καταργηθεί για το έτος 2019 η υποχρεωτική καταβολή φόρου του τέλους επιτηδεύματος και να μειωθεί η προκαταβολή φόρου.
  4. Πάροχοι ρεύματος: Να αρθεί η υποχρέωση πληρωμής των παγίων από όλους τους παρόχους ρεύματος (ΔΕΗ και ιδιωτικούς παρόχους) μέχρι το τέλος του έτους. Να μην γίνει καμία διακοπή σύνδεσης και να γίνει αναστολή των πληρωμών των δόσεων έως το τέλος του έτους.
  5. Υποκαταστήματα: Να προβλεφθεί η δυνατότητα χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ και για τα υποκαταστήματα των επιχειρήσεων και στις εταιρείες κάθε νομικής μορφής, να δοθεί η ενίσχυση σε όλους τους εταίρους.
  6. Δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών: Να διευκολυνθεί η άρση της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών, μόνο για οφειλές προς ΔΟΥ και ασφαλιστικούς φορείς, με την θεσμοθέτηση νέων και ευνοϊκότερων ρυθμίσεων.
  7. Χρηματοδότηση: Να εξασφαλιστεί μακροχρόνια χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αναλόγως με τον τζίρο, το μέγεθος και τις θέσεις εργασίας που έχει, με περίοδο χάριτος ενός έτους, με χαμηλό επιτόκιο και με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου με ποσοστό 100%.
  8. Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης: Να ανασταλεί κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης (πλειστηριασμοί, κατασχέσεις, κ.α.) μέχρι το τέλος του έτους.
  9. Αθέμιτος ανταγωνισμός: Να σταματήσουν οι υπεραγορές τροφίμων να πωλούν και άλλα είδη ( ενδύματα, υποδήματα, ηλεκτρικές συσκευές, εργαλεία, λαμπάδες, κ.α.) τη στιγμή που τα εξειδικευμένα καταστήματα των ειδών αυτών, είναι υποχρεωτικά κλειστά.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας ενώ είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

 

Με εκτίμηση

Για το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας

 

 

Ο Πρόεδρος

 

 

Παπαδόπουλος Χαράλαμπος

Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας ιδρύθηκε βάση καταστατικού, το 1916, με σκοπό την προώθηση και προάσπιση των καλώς εννοούμενων συμφερόντων των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής αυτής.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τα νέα του ΕΣΛ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

 Φιλελλήνων 13, Λάρισα

 esl@otenet.gr

 2410 532 330


©2021 Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας. All Rights Reserved.