Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 15:22

Συνέντευξη Προέδρου "Το ηλεκτρονικό εμπόριο γίνεται ανάγκη επιβίωσης"

Άρθρο εφημερίδα "ελευθερία" 12/4/2020

Η υγειονομική κρίση έχει διαμορφώσει μια σειρά από εξελίξεις σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, οι οποίες θα θέσουν την παραδοσιακή επιχειρηματικότητα ενόπιων σημαντικών προκλήσεων για το μέλλον.
Η νέα ψηφιακή εποχή διαμορφώνει ένα νέο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο οι μικρές - μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένες να λειτουργήσουν και να προσαρμοστούν.

«Το ψηφιακό εμπόριο μπαίνει… με τη βία και στις μικρές επιχειρήσεις της Λάρισας και όχι μόνο.

Αυτό μας δίδαξαν οι ανατροπές που έφεραν στον κλάδο οι συνθήκες με την εμφάνιση της πανδημίας, οι οποίες σηματοδοτούν την αναγκαστική μετάβαση σε μια νέα εποχή, αυτή του ψηφιακού εμπορίου…» δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος.

Η κατακόρυφη αύξηση αγορών των καταναλωτών μέσω του διαδικτύου από επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει ηλεκτρονικά καταστήματα και ουσιαστικά συνεχίζουν, παρά τις δύσκολες συνθήκες, την επαγγελματική τους δραστηριότητα, δείχνει τον δρόμο στις υπόλοιπες, που διατηρούν και μόνο την κλασική μορφή της εμπορικής δραστηριότητας, στο φυσικό κατάστημα.

Αναγκάζει τους εμπόρους να δουν μια νέα πραγματικότητα, όταν με την αναστολή λειτουργίας των φυσικών εμπορικών καταστημάτων, αναδείχθηκε περισσότερο από ποτέ άλλοτε η επιτυχημένη λειτουργία μιας παράλληλης αγοράς, αυτής στον «ψηφιακό κόσμο».

Ο κ. Παπαδόπουλος επικαλούμενος «την ιστορία του εμπορίου στους αιώνες» αναφέρει ότι έχει καταγραφεί πως «ανά δεκαετία σχεδόν, αλλάζει η μορφή του, ανάλογα με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν. Η δεκαετία του ’70, χαρακτηριζόταν ως δεκαετία «των αφεντικών», όπου οι πελάτες επέλεγαν να κάνουν τις αγορές τους από τα εμπορικά καταστήματα που γνώριζαν τα αφεντικά τους. Ακολούθως η δεκαετία του ΄80 χαρακτηρίστηκε ως η δεκαετία της «ξενομανίας», όπου παρατηρούνταν ένα μαζικό κύμα αγορών σε επώνυμα προϊόντα, ξένων κυρίως εταιρειών.

Στη δεκαετία του ΄90 αναδείχθηκε περισσότερο η ανάπτυξη της σχέσης πελάτη με το εμπορικό κατάστημα, μια σχέση εμπιστοσύνης προς τα πρόσωπα, για οικονομικές και ποιοτικές αγορές.

Από το 2000 μπαίνει σταδιακά το ηλεκτρονικό εμπόριο και το 2020, γίνεται ανάγκη στους καταναλωτές και στους μικρούς εμπόρους, που πρέπει να το υιοθετήσουν και να το αναπτύξουν παράλληλα με τα φυσικά τους καταστήματα».

Στη Λάρισα δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των επιχειρήσεων –εμπορικών καταστημάτων, που λειτουργούν παράλληλα και ηλεκτρονικό κατάστημα, αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος και υποστηρίζει: «Κάποιες ήταν έτοιμες να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν και κάποιες άλλες αυτήν την περίοδο το σκέφτονται και το σχεδιάζουν…».

Σύμφωνα λοιπόν, με τα απόλυτα καθαρά μηνύματα, που εμφανίζει η νέα εποχή για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η εμπορική δραστηριότητα για την ανάπτυξή της «ανατρέπεται άρδην η κλασική μορφή του εμπορίου» τονίζει ο πρόεδρος, ενώ σημειώνει ότι «πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, με στόχο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας. Πρέπει να προλάβουμε τις εξελίξεις.

Μέσα σε 20 μέρες άλλαξε το κράτος μας, και το 50% της δουλειάς μας γίνεται ηλεκτρονικά από το σπίτι. Ηλεκτρονικά πληρώνουμε λογαριασμούς, ηλεκτρονικά φόρους, ηλεκτρονικά κάνουμε παραγγελίες, ηλεκτρονικά γίνονται οι περισσότερες συναλλαγές…». Και καταλήγει: «Ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας από την πρώτη στιγμή βρίσκεται δίπλα στους συναδέλφους. Ξέρουμε ότι περνάμε μια δύσκολη περίοδο. Παλεύουμε για την επόμενη μέρα ώστε να βρει τα καταστήματά μας ξανά ανοιχτά.

Υγεία, υπομονή, ψυχραιμία και μένουμε σπίτι, προς το παρόν».

Παραθέτει επίσης τους τρόπους επικοινωνίας με τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας: τηλέφωνο 2410-532.330, ηλεκτρονική διεύθυνση: eslarisas.gr και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (mail): Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Της Λένας Κισσάβου

Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθερία"

Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας ιδρύθηκε βάση καταστατικού, το 1916, με σκοπό την προώθηση και προάσπιση των καλώς εννοούμενων συμφερόντων των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής αυτής.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τα νέα του ΕΣΛ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

 Φιλελλήνων 13, Λάρισα

 esl@otenet.gr

 2410 532 330


©2021 Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας. All Rights Reserved.