Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 13:07

Συνέντευξη Προέδρου ΕΣΛ για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην αγορά

Χαράλαμπος Παπαδόπουλος: Οι επιχειρήσεις με e-shop βγήκαν λιγότερο λαβωμένες από την καραντίνα

Συνέντευξη στον Πάνο Γαρουφαλιά

Είναι αλήθεια ότι οι μηδενικοί τζίροι του εμπορίου στην καραντίνα πήγε το κλάδο ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση. Κι όμως υπήρξαν επιχειρήσεις που βγήκαν από αυτή την δύσκολη κατάσταση με σαφώς λιγότερες απώλειες. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις που είχαν e-shop, μεταξύ αυτών ήταν και αρκετές από τη Λάρισα, που κινήθηκαν ανοδικά και φαίνεται να έσωσαν την παρτίδα. Αυτός πιθανότατα είναι και ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει το εμπόριο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας Χαράλαμπο Παπαδόπουλο.

Αυτός ο δρόμος, όπως περιγράφει, χρειάζεται περισσότερο εκσυγχρονισμό και προσαρμογές από την πλευρά των επιχειρήσεων που θέλουν να κερδίσουν το στοίχημα της επόμενης ημέρας. Την ίδια ώρα υποστηρίζει ότι κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει με τα εμπροσθοβαρή μέτρα τις επιχειρήσεις για να τονώσει τη ρευστότητα στην αγορά.

«Τα καταναλωτικά πρότυπα αλλάζουν αιφνίδια σε ένα καθεστώς φόβου και ανασφάλειας»

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη:

Ποια είναι η εικόνα που αποκομίζετε από την αγορά δύο μήνες μετά την επανέναρξη των επιχειρήσεων από την καραντίνα; Πώς συμπεριφέρθηκαν οι Λαρισαίοι ως καταναλωτές αυτό το διάστημα;

Ο εμπορικός κόσμος βρίσκεται εν μέσω μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, τις επιπτώσεις της οποίας αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να σταθμίσει.

Το νέο πλήγμα βρίσκει το εμπόριο και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με νωπές τις πληγές από την δεκαετία των μνημονίων, χωρίς οικονομικά αποθέματα και με χρέη, γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Τα καταστήματα έμειναν χωρίς τζίρους για περίπου δύο μήνες. Τα καταναλωτικά πρότυπα αλλάζουν αιφνίδια σε ένα καθεστώς φόβου και ανασφάλειας.

Η εικόνα της κίνησης της αγοράς σήμερα, μετά από δύο μήνες από το άνοιγμα των καταστημάτων, είναι υποτονική και δεν παρουσίασε το προσδοκώμενο θετικό πρόσημο.

Το κλίμα αβεβαιότητας για επιχειρηματίες και καταναλωτές, περιορίζει δραστικά την δυνατότητά τους να κάνουν έναν μίνιμουμ προγραμματισμό ακόμη και για τις πάγιες ανάγκες τους, πόσο μάλλον για αγορές εμπορευμάτων που δεν αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια επιπλέον στήριξης των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση για την ζημιά που υπέστησαν;

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα της πολιτείας παρ’ ότι έχουν θετικά στοιχεία, όπως τελευταία η μείωση-κατάργηση της προκαταβολής φόρου, είναι ελλιπή και όχι στοχευμένα για μια οικονομία και μια αγορά που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της.

Σε ότι αφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία και στα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δυστυχώς δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι αυστηροί όροι χορήγησης των νέων δανείων φαίνεται ότι δεν εξυπηρετούν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, σε αντίθεση με τις αρχικές διαβεβαιώσεις. Η προσωρινή αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων δεν θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάκαμψη, καθώς θα προκύψουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις τον Σεπτέμβριο.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας γνωρίζοντας τις ανάγκες της αγοράς αυτό που έχει επανειλημμένως τονίσει ως άμεση ανάγκη, μετά την επανεκκίνηση της αγοράς πρόσφατα, είναι τα εμπροσθοβαρή μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας. Αυτά όμως δεν καλύπτονται προς το παρόν με την επιστρεπτέα προκαταβολή και το ΤΕΠΙΧ και τους αυστηρούς όρους χρηματοδότησής τους.

Επιπλέον οι μικρές επιχειρήσεις δυστυχώς δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μην έχουν δυνατότητα κεφαλαίου κίνησης. Γι’ αυτό τον λόγο περιμένουμε τις μικροπιστώσεις εξωτραπεζικά, αλλά δυστυχώς αυτές δεν αναμένονται πριν το τέλος του έτους.

«Τα μέτρα της πολιτείας παρ’ ότι έχουν θετικά στοιχεία είναι ελλιπή και όχι στοχευμένα»

Τί περιμένει ο εμπορικός κόσμος από τις εκπτώσεις που ξεκινούν σε λίγες ημέρες; Υπάρχουν προσδοκίες για περιορισμό των ζημιών;

Από Δευτέρα 13 Ιουλίου ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως 5 Σεπτεμβρίου. Υπάρχει προσδοκία για αύξηση του τζίρου μιας και η αγορά κινείται υποτονικά αυτή την περίοδο. Διανύουμε μια νέα μεταβατική εποχή μετά πανδημίας που δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί. Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα για την ομαλή επάνοδο στην κανονικότητα αλλάζοντας το κλίμα και την ψυχολογία.

Το lockdown αλλάζει τη λογική του εμπορίου όπως την ξέραμε έως σήμερα; Θυμίζω ότι εταιρείες που ασχολούνταν με το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν βγήκαν τόσο λαβωμένες από αυτήν την κατάσταση.

Η αγορά λόγω της υγειονομικής κρίσης προσαρμόζεται πια σε νέα δεδομένα. Παρατηρούμε μια ραγδαία αύξηση και τετραπλασιασμό του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα μας το πρώτο εξάμηνο του 2020, μιας καταναλωτικής συνήθειας που ήρθε για να μείνει και μετά κορωνοϊού εποχής. Απαιτεί όμως εκσυγχρονισμό και προσαρμογές.

Το ψηφιακό εμπόριο μπήκε πλέον και στις μικρές επιχειρήσεις της Λάρισας και όχι μόνο. Είδαμε στην εποχή της καραντίνας ότι όντως οι επιχειρήσεις που διέθεταν e-shop βγήκαν λιγότερο λαβωμένες από τις υπόλοιπες που δεν είχαν. Αυτό μας δίδαξαν οι ανατροπές που έφεραν στον κλάδο οι συνθήκες με την εμφάνιση της πανδημίας, οι οποίες σηματοδοτούν την αναγκαστική μετάβαση σε μια νέα εποχή, αυτή του ψηφιακού εμπορίου.

Υπάρχει ανησυχία για το πώς θα δουλέψει η αγορά από το φθινόπωρο και μετά καθώς οι επιστήμονες περιμένουν ένα νέο δεύτερο κύμα κορωνοϊού στη χώρα;

Υπάρχει ένα έντονο κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας για το επόμενο χρονικό διάστημα. Η αγορά της Λάρισας, λόγω της μεγάλης επιχειρηματικής της δράσης, είναι το σημείο αναφοράς της Θεσσαλίας και όχι μόνο. Όλοι μαζί, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας και έχοντας προσαρμοστεί στους νέους κανόνες προστασίας, ελπίζουμε στην  αποφυγή ενός νέου κύματος το φθινόπωρο, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην ομαλή κανονικότητα  ατενίζοντας με μια πιο αισιόδοξη ματιά το μέλλον.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας ιδρύθηκε βάση καταστατικού, το 1916, με σκοπό την προώθηση και προάσπιση των καλώς εννοούμενων συμφερόντων των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής αυτής.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τα νέα του ΕΣΛ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

 Φιλελλήνων 13, Λάρισα

 esl@otenet.gr

 2410 532 330


©2021 Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας. All Rights Reserved.