Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020 20:34

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ

Επειτα από τις τελευταίες εξαγγελίες του υπουργού ανάπτυξης κ Άδωνι Γεωργιάδη, πάγωσε όλος ο εμπορικός κόσμος.

Σαφώς, μείζον θέμα είναι η δημόσια υγεία και για το λόγο αυτό οι συνάδελφοι έμποροι έχουν ακολουθήσει πιστά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας με ευλάβεια υπέρ του καταναλωτή και του κοινού, για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας, παρά τις οικονομικές συνέπειες που υπέστησαν.

Η λύση που προτάθηκε για τη λειτουργία του λιανικού εμπορίου, για την διεξαγωγή των αγορών, και την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και των καταναλωτών με την μέθοδο click away, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα μεγάλων καταστηματων και πολυεθνικών εταιρειών, γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα μικρά καταστήματα σε σύνολο 85% δεν διαθέτουν ψηφιακό κανάλι οργανωμένο, οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Έχοντας την προσοχή μας στο μέτωπο της υγείας, δεν βλέπουμε πως οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία θα είναι μεγαλύτερες και μονιμότερες. Εκεί, αυτοί που προσβάλλονται περισσότερο και κινδυνεύουν με οικονομικό θάνατο είναι οι "μικροί", μικρές επιχειρήσεις και μικρά καταστήματα λιανικής.

Η γενικευμένη απαγόρευση της λειτουργίας μας πάρθηκε όχι για υγειονομικούς λόγους, αλλά επειδή η κυβέρνηση δεν είχε τρόπο να ελέγξει την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας και υπέθετε ότι δεν θα τηρούνταν. Σε ένα μικρό κατάστημα λιανικής, ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος από ότι σε ένα σουπερμάρκετ. Η γενική απαγόρευση δημιουργεί τεράστια ζημιά στην οικονομία. Στις μικρές επιχειρήσεις που οι περισσότεροι είναι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες του λιανεμπορίου, εκτός της απώλειας του πενιχρού έως τώρα εισοδήματός τους, έχουν να αντιμετωπίσουν πάγια και λειτουργικά έξοδα, που αδυνατούν να καλύψουν, ενώ δεν έχει αρθεί καμία από τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, κάποιες από τις οποίες απλώς έχουν παγώσει. Όταν ξεπαγώσουν, θα μας πνίξουν.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας ζητά από την κυβέρνηση, να πάρει πίσω άμεσα την απόφαση εφαρμογής της μεθόδου click away αφού δεν μπορεί να έχει καμία εφαρμογή στις τοπικές επιχειρήσεις και να προχωρήσει στη λήψη μιας γενναίας εκ νέου απόφασης που συνιστά στην άμεση λειτουργία όλων των μικρών καταστημάτων, το συντομότερο δυνατόν, με αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς και κανόνες όπως σε όλα τα υπόλοιπα καταστήματα που θα λειτουργούν ήδη.

Ως έμποροι των μικρών επιχειρήσεων της Λάρισας εκπέμπουμε SOS για να σώσουμε ότι σώζεται από την εορταστική περίοδο για τον βιοπορισμό μας και την βιωσιμοτητα των επιχειρήσεων μας.

Ξεπεράσαμε όλες τις αντοχές μας πια και φτάσαμε στα όρια της απόγνωσης και της εξαθλίωσης και το άνοιγμα των καταστημάτων σε αυτό το μικρό διάστημα της εορταστικής περιόδου θα μας δώσει το δικαίωμα να κάνουμε και εμείς Χριστούγεννα και να ελπίζουμε ότι μέσα από ένα γενναίο πρόγραμμα στήριξης από την Πολιτεία, θα καταφέρουμε να σταθούμε όρθιοι και εμείς και οι επιχειρήσεις μας μετά το τέλος αυτής της πρωτοφανους κατάστασης που επέφερε η πανδημία.

Από τον ΕΣΛ