Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023 15:13

«Νεκρή» η αγορά της Λάρισας

Συνέντευξη του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Παπαδόπουλου Χαράλαμπου, στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΘΕΟΜΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ -ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΝΑ ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ - ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ - ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

 Δημοσίευση: 28 Σεπ 2023 13:08 

 Λάρισα

Του Κώστα Γκιάστα

Μπορεί το κέντρο της Λάρισας να μη «χτυπήθηκε» από την πρόσφατη κακοκαιρία

με το όνομα «Daniel», όμως οι επιπτώσεις έκαναν την εμφάνισή τους άμεσα στα περισσότερα εμπορικά καταστήματα της πόλης. Με την ψυχολογία των περισσοτέρων να είναι σε σημείο ναδίρ, τα προβλήματα σε εκατοντάδες σπίτια και υπόγεια στην πόλη να είναι έντονα, με τα χωριά και τους οικισμούς γύρω από τη Λάρισα να καταγράφουν τις πληγές τους από την τεράστια καταστροφή του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου, ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρο πως και η υπόλοιπη αγορά θα επηρεαζόταν σε μεγάλο βαθμό. Αυτό σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην «Ε» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, με τον κίνδυνο των λουκέτων να κρέμεται ως «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τα κεφάλια των επαγγελματιών που πάλευαν όλα αυτά τα χρόνια να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους.
«Μετά από τόσα χρόνια πολυκρίσης, οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες έδωσαν το τελικό χτύπημα στην αγορά της Λάρισας και της ευρύτερης βέβαια περιοχής της Θεσσαλίας» λέει και προσθέτει πως «Όλοι οι έμποροι και γενικά οι επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση και αδιέξοδο και δυστυχώς οι ημέρες που διανύουμε, αλλά και ο χειμώνας που έρχεται θα είναι η ταφόπλακα για πολλούς επιχειρηματίες της πόλης μας οι οποίοι θα αναγκαστούν ίσως να χρεωθούν ή να βάλουν λουκέτο σε επιχειρήσεις που μέχρι πρότινος ήταν καθόλα υγιείς και άντεξαν τα τελευταία 14 δύσκολα χρόνια», αναφέροντας ως πρώτο συμπέρασμα ότι «η πρόσφατη θεομηνία διέλυσε τα πάντα. Όλα σταμάτησαν, το εμπόριο δεν κινείται και δεν γνωρίζουμε για πόσο καιρό θα βρίσκεται ακόμη σε αδράνεια». Ο ίδιος συνηθίζει να αναφέρει την έκφραση πως η αγορά είναι ψυχολογία και μοιραία αυτήν τη στιγμή καταγράφεται ό,τι πιο αρνητικό τα τελευταία χρόνια. «Όταν οι συνάνθρωποι γύρω μας παλεύουν για το προς το ζην δεν μπορούμε να μιλάμε για το ευ ζην. Δεν υπάρχουν χρήματα, δεν υπάρχει ψυχολογία, δεν υπάρχει καταναλωτικό ενδιαφέρον, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε πια για εμπόριο στη Θεσσαλία. Η αγορά είναι κλίμα και χρήμα και αυτήν τη στιγμή λείπουν και τα δύο αυτά βασικά συστατικά».
Η αγορά της Λάρισας, ως γνωστόν βασίζεται κατά μεγάλο ποσοστό, στα χωριά της. Άνθρωποι με τα ΚΤΕΛ παλιότερα και τώρα με τα οχήματά τους, κατέβαιναν στην πόλη και ψώνιζαν. Το τελευταίο διάστημα αυτήν η εικόνα κοντεύει να εξαφανιστεί.
«Η Λάρισα ως μητρόπολη της Θεσσαλίας όλα τα χρόνια στήριζε ένα μεγάλο μέρος των εσόδων της στην επισκεψιμότητα και στις αγορές των κατοίκων των γύρω περιοχών. Τώρα όμως, δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει. Τα χωριά έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, οι κάτοικοι μετράνε τις πληγές τους και οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες σε όλους τους τομείς. Θα αλλάξει άρδην η μικροοικονομία όλης της περιοχής. Εκτός από τις άμεσα πληττόμενες επιχειρήσεις, είναι χιλιάδες και όσες πλήττονται έμμεσα» σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο.
Το τελευταίο διάστημα ωστόσο δεν λείπουν και οι περιπτώσεις «περίεργων» ανατιμήσεων που κάνουν την εμφάνισή τους. Όπως σχολιάζει σχετικά ο πρόεδρος του ΕΣΛ: «Σαφέστατα υπήρξαν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις αισχροκέρδειας, με ανεξήγητες ανατιμήσεις σε διάφορα προϊόντα, αλλά με κάθε τρόπο, όταν και όπου μπορούμε να επέμβουμε, προσπαθούμε να πατάξουμε το φαινόμενο αυτό και ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον να εξαλειφθεί εντελώς. Το μέλημά μας αυτήν τη δύσκολη στιγμή πρέπει να είναι ο άνθρωπος και όχι το κέρδος». Για το τι κινήσεις πρέπει να υπάρξουν από την πολιτεία για να στηριχθεί η αγορά της Λάρισας, ξεκαθαρίζει πως «τώρα είναι η στιγμή που πρέπει το κράτος να σταθεί δίπλα μας και να μας στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο και ισχυρές παρεμβάσεις» διευκρινίζοντας ωστόσο πως «σαφέστατα προηγούνται οι συνάνθρωποί μας που επλήγησαν βαρύτατα και η άμεση αποκατάστασή τους». Ωστόσο, σημειώνει ότι «ο αντίκτυπος όλων αυτών είναι πολύ μεγαλύτερος και μακροχρόνιος και με τεράστιες διαστάσεις. Πρέπει να θωρακιστούν και να προστατευτούν οι μικρές επιχειρήσεις της πόλης μας, που ακόμη υπάρχουν, καθώς και όλων των πόλεων της Θεσσαλίας που επλήγησαν.
Ζητάμε τη στήριξη του κράτους τώρα χωρίς χρονοτριβές, χωρίς καθυστερήσεις. Δεν θα αντέξουμε περισσότερο. Τα μέτρα που θα παρθούν πρέπει να είναι οριζόντια τόσο για τις άμεσα πληγείσες επιχειρήσεις όσο και για τις έμμεσα και να γίνουν κατά τα πρότυπα των παρεμβάσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια του Covid».

 

Η επιστολή προς τα υπουργεία

Πριν από δύο περίπου εβδομάδες ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας απέστειλε και επιστολή προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας με την οποία ζητάει «Αναστολή σφράγισης τραπεζικών επιταγών για διάστημα 12 μηνών και επικουρικά σε περίπτωση σφράγισης αυτών να μην λαμβάνει χώρα καταχώρηση των δυσμενών στοιχείων στην ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. αλλά να ρυθμίζονται αυτομάτων σε 12 μηνιαίες δόσεις με πρώτη δόση την 01.09.2024. Αναστολή πάσης φύσεως φορολογικών υποχρεώσεων έως 31.12.2024, πλήρη φοροαπαλλαγή των κερδών των επιχειρήσεων -συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών- για τα φορολογικά έτη 2023-2024. Πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2023-2024 και πλήρη απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών για τα έτη 2023-2024. Ένταξη πάσης φύσεως φορολογικών & ασφαλιστικών οφειλών (σ.σ. ακόμα και των ήδη τυχόν ρυθμισμένων πλην αυτών που έχουν υπαχθεί στο Ν. 4738/2020) σε νέα ρύθμιση των 120 ή 240 δόσεων χωρίς όριο οφειλής. Αναστολή πλειστηριασμών και κάθε άλλης πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων που εδρεύουν ή και έχουν υποκατάστημα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έως 31.12.2024. Αναστολή πάσης φύσεως δανειακών και τραπεζικών υποχρεώσεων έως 31.12.2024. Απαλλαγή καταβολής ενοικίου για τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και καταβολή μειωμένου ποσοστού για τις επαγγελματικές μισθώσεις έως 31.12.2024 κατά τα πρότυπα που ίσχυαν για τις επαγγελματικές μισθώσεις επί εποχής Covid-19 και με ταυτόχρονη αποζημίωση του εκμισθωτή ανεξαρτήτου ΚΑΔ» και τέλος ο ΕΣΛ ζητάει τη δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.

 

 

Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας ιδρύθηκε βάση καταστατικού, το 1916, με σκοπό την προώθηση και προάσπιση των καλώς εννοούμενων συμφερόντων των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής αυτής.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τα νέα του ΕΣΛ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

 Φιλελλήνων 13, Λάρισα

 info@eslarisas.gr

 2410 532 330