Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2024 10:27

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΕΝΑΡΞΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΕΣ 14-21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

 

 

                Με αφορμή την επικείμενη έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

                «Μετά την εορταστική περίοδο λοιπόν μπαίνουμε δυναμικά στην περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου και οι εμπορικές επιχειρήσεις όλης της χώρας περιμένουν πολλά από αυτήν. Ελπίζω ότι το ήδη θετικό κλίμα και η αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος που επικρατεί, θα συνεχιστούν αμείωτα και ίσως με μεγαλύτερη ένταση και στο επόμενο διάστημα, για να δοθεί μία «βαθιά» ανάσα στην αγορά, να ενισχυθούν τα ταμεία των επιχειρήσεων και να καλυφθούν τυχόν απώλειες προηγούμενων μηνών.

                Τα καταστήματα της πόλης μας είναι πανέτοιμα προσφέροντας μία μεγάλη γκάμα προϊόντων σε όλες τις κατηγορίες των ειδών, σε πολύ χαμηλές, ιδιαίτερα ελκυστικές εκπτωτικές τιμές και, όπως πάντα,  με την καλύτερη εξυπηρέτηση στους πελάτες τους.

                Προσκαλούμε λοιπόν τους καταναλωτές, να επιλέξουν για τις εκπτωτικές αγορές τους την φιλόξενη αγορά της Λάρισας και να επωφεληθούν από τις προνομιακές τιμές και τις μοναδικές ευκαιρίες που τους προσφέρει, δείχνοντας για άλλη μία φορά την εμπιστοσύνη τους στις τοπικές επιχειρήσεις της πόλης μας».

                Ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τους συναδέλφους εμπόρους, ότι οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου και λήγουν την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, ενώ τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν προαιρετικά ανοικτά τις Κυριακές 14 και 21 Ιανουαρίου, που είναι δύο από τις 8 θεσμοθετημένες Κυριακές, σύμφωνα με την παρ.1 άρθρου 16 ν.4177/2013, με προτεινόμενο κατά πλειοψηφία, από τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας ωράριο λειτουργίας, 11:00 – 16:00.

                Οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:

                Σύμφωνα με την παράγραφο 2α άρθρου 15 ν. 4177/2013, όπως τροποποιήθηκε από το ν. 5039/2023, σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

                Ως ανακοίνωση μείωσης τιμής, σύμφωνα με το κεφ. 2 παρ. 8 του νέου Κώδικα Δεοντολογίας περί ανακοινώσεων μείωσης της τιμής (ΥΑ 35935/13-4-2023), είναι κάθε ανακοίνωση του επιχειρηματία ότι έχει μειώσει την τιμή για ένα προϊόν με την εξής μορφή:

- Είτε ποσοστού (%), π.χ. «20% έκπτωση».

- Είτε συγκεκριμένου ποσού, π.χ. «10 ευρώ έκπτωση».

- Είτε αναγραφή νέας (χαμηλότερης) τιμής μαζί με την αναγραφή της

προγενέστερης (υψηλότερης) τιμής που εφαρμόστηκε. Η προηγούμενη τιμή

μπορεί να εμφανίζεται σε διαγραμμένη μορφή π.χ. «τώρα 50 ευρώ, πριν 100

ευρώ» ή «50 ευρώ 100 ευρώ».

                Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

                Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Όταν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 30 ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών.

                Πρέπει να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των διατάξεων περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, καθώς οι κυρώσεις είναι βαριές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν το νόμο επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ.

                Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχτεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.

ΚΑΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ!!!

www.eslarisas.gr

2410532330

 

Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας ιδρύθηκε βάση καταστατικού, το 1916, με σκοπό την προώθηση και προάσπιση των καλώς εννοούμενων συμφερόντων των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής αυτής.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τα νέα του ΕΣΛ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

 Φιλελλήνων 13, Λάρισα

 info@eslarisas.gr

 2410 532 330