Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017 11:37

Πενθήμερο προσφορών για… φθηνότερες αγορές

 

ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΥΠΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ

* Τρία "χρωστούμενα" από τις περσινές εξαγγελίες στη ΔΕΘ επαναφέρει ο εμπορικός κόσμος

Ένα επιπλέον πενθήμερο ευκαιριών για ακόμη φθηνότερες αγορές θα έχουν από αύριο, με τη λήξη της φετινής εκπτωτικής περιόδου, οι Λαρισαίοι καταναλωτές.

Επισήμως και τυπικά οι θερινές εκπτώσεις στο νομό ολοκληρώνονται σήμερα αλλά οι αλλαγές που επήλθαν στο καθεστώς των ενδιάμεσων εκπτώσεων, δίνουν τη δυνατότητα σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις της Λάρισας να τις συνεχίσουν μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου.

Με δεδομένη την πρόθεση των εμπορικών καταστημάτων να ενθαρρύνουν την αγοραστική έκρηξη που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες των εκπτώσεων, ρίχνουν κι άλλο τις τιμές οπότε οι ευκαιρίες για έξυπνες αγορές από τους καταναλωτές, πληθαίνουν…

Η παράταση στη χρονική διάρκεια των εκπτώσεων οφείλεται στο ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις διαρκούν πλέον 30 ημέρες και όχι 20. Τις επιπλέον 10 ημέρες, οι Λαρισαίοι έμποροι, αποφάσισαν, με τη συγκατάθεση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας, να τις προσθέσουν στις δύο ετήσιες τακτικές και να αφήσουν ως έχουν τα δεκαήμερα των "μίνι" εκπτώσεων, του Μαΐου και του Νοεμβρίου. Έτσι, τόσο οι θερινές όσο και οι χειμερινές θα διαρκούν πέντε ημέρες επιπλέον.

Πάντως καθώς ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα η λήξη των φετινών θερινών εκπτώσεων, η αποτίμησή τους από πλευράς τζίρου και κινητικότητας, για μια ακόμη χρονιά δεν είναι ικανοποιητική και δεν αφήνει θετικό πρόσημο στην πλειοψηφία των επιχειρηματιών. Εν ολίγοις οι προσδοκίες του εμπορικού κόσμου που είχαν καλλιεργηθεί πριν την έναρξη των θερινών εκπτώσεων δεν επαληθεύτηκαν. "Αν εξαιρεθεί το πρώτο 15νθήμερο σε γενικές γραμμές οι εκπτώσεις δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, σχολίασε στην "Ε" ο πρόεδρος του ΕΣΛ Χαρ. Παπαδοπουλος, προσθέτοντας πως "οι υφιστάμενες αλλά και οι επικείμενες φορολογικές υποχρεώσεις φαίνεται πως διαδραμάτισαν καθοριστικό παράγοντα στην αδυναμία και διστακτικότητα που επέδειξε το καταναλωτικό κοινό στα κοινώς ομολογουμένως υψηλά ποσοστά εκπτώσεων που προέβησαν οι εμπορικές επιχειρήσεις. Η πορεία των θερινών εκπτώσεων ακολούθησε το γενικότερο οικονομικό κλίμα επιβεβαιώνοντας πως έλλειψη χρημάτων στραγγίζουν την κατανάλωση".

ΤΑ ΤΡΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Στο μεταξύ η θέσπιση του ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού, το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών εργοδοτών στον ΟΑΕΕ και η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, αποτελούν για το εμπορικό κόσμο της χώρας, τα τρία σημαντικά ζητήματα, προαπαιτούμενα, για την επιβίωσή τους. Φέτος η ΕΣΕΕ δεν καταθέτει νέα αιτήματα αλλά επαναφέρει ως εκκρεμή προαπαιτούμενα τις ανεκπλήρωτες κυβερνητικές εξαγγελίες από το βήμα της περσινής ΔΕΘ…

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση από τις περυσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, υπάρχουν τρία «χρωστούμενα», τρείς εξαγγελίες που δεν πραγματοποιήθηκαν και ως εκ τούτου εκκρεμούν τρεις πολύ σημαντικές «οφειλές» προς τους μικρομεσαίους της αγοράς. Η εκπλήρωση των τριών «οφειλών» είναι πλέον αναγκαία συνθήκη για την ανάταξη της μικρομεσαίας επιχείρησης μέσα στο τρέχον και εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό πλαίσιο, σημειώνει.

* ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΣ ΛΟΓΑΡΙΣΜΟΣ: Η πρώτη οφειλή αφορά στη θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» αλλά, ουσιαστικά, «τροφοδότη λογαριασμού» δημοσίου και λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην παροχή δυνατότητας γνωστοποίησης ενός τρεχούμενου επιχειρηματικού λογαριασμού, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή δέσμευσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης με πάγιες τραπεζικές εντολές (πληρωμές: μισθοδοσίας, οφειλών προς το δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, λογαριασμών ΔΕΚΟ, ενοικίων και προμηθευτών). Ο λογαριασμός θα πρέπει μάλιστα να συνδεθεί αποκλειστικά με τις εισπράξεις της επιχείρησης από τη χρήση πλαστικού χρήματος - μετά την εγκατάσταση 450.000 τερματικών POS - και βεβαίως με τις συναλλαγές e-banking. Με τον τρόπο αυτό ωφελούνται όλες οι πλευρές γιατί από τη μία πλευρά ελέγχεται η πηγή, η διαδρομή και ο προορισμός του ηλεκτρονικού χρήματος μιας επιχείρησης και από την άλλη πλευρά μειώνεται η φοροδιαφυγή.

* ΠΑΓΩΜΑ ΟΦΕΙΛΩΝ: Η δεύτερη οφειλή αφορά στο «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών εργοδοτών στον ΟΑΕΕ και στη μετατροπή της οφειλής σε χρόνο με αποποίηση ασφαλιστικού χρόνου. Η υποχρέωση απρόσκοπτης καταβολής των τρεχουσών εισφορών σύμφωνα με το νέο απαιτητικό σύστημα ασφαλιστικής φορολογίας που ισχύει από 1/1/17 θα επιβαρυνθεί κατά 18% από 1/1/18, αφού πλέον οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα υπολογίζονται ως δαπάνες. Ταυτόχρονα, βέβαια, με τη δυνατότητα εφαρμογής του εξωδικαστικού συμβιβασμού και συγκεκριμένα με το άρθρο 15 του νόμου προβλέπεται και η δυνατότητα ρύθμισης σε 120 δόσεις αποκλειστικά των οφειλών στα πρώην ασφαλιστικά ταμεία και νυν στον ΕΦΚΑ, που έχουν εκχωρηθεί στο ΚΕΑΟ και ανέρχονται σε τουλάχιστον 23,3 δις ευρώ. Αυτό είναι κάτι που το ζητήσαμε από την Υπουργό να ενταχθεί στο ν/σ για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, προτείνοντας μάλιστα η ΚΥΑ να περιλαμβάνει και οφειλές άνω των 20.000 ευρώ.

* ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΩΝ: Η τρίτη εκκρεμότητα και ίσως βασικότερη είναι ο περιορισμός της υπερβολικής φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αφού η εμπειρία των χρόνων της κρίσης μας δείχνει ότι είναι αιτία πολλών δεινών στην πραγματική οικονομία και ο βασικός λόγος της φορο-αποφυγής και της φορο-αδυναμίας, με αποτέλεσμα τη διαρκή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων επιβάλλεται να εφαρμοστούν νωρίτερα από τα αντίμετρα του 2019. Άλλωστε, ακόμα και το ΔΝΤ θεωρεί ότι η υπερφορολόγηση και το υπερβολικό μη μισθολογικό κόστος δημιουργεί μόνο αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία, με αποκορύφωμα την «επιδημία» της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας ιδρύθηκε βάση καταστατικού, το 1916, με σκοπό την προώθηση και προάσπιση των καλώς εννοούμενων συμφερόντων των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής αυτής.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τα νέα του ΕΣΛ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

 Φιλελλήνων 13, Λάρισα

 esl@otenet.gr

 2410 532 330


©2021 Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας. All Rights Reserved.