Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 14:32

Ανακοίνωση Αντιδημάρχου Καθαριότητας κ. Σουρλαντζή Απ. που αφορά στην ορθολογική διαχείριση των αναυκλώσιμων υλικών συσκευασίας των εμπορικών καταστημάτων

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΗΛ: 2410-680200

 

Αγαπητοί καταστηματάρχες,

Λόγω του καθημερινού φαινομένου της ρύπανσης των κοινόχρηστων χώρων του κέντρου της πόλης μας από τα χαρτόκουτα συσκευασίας, σας υπενθυμίζουμε ότι ο τρόπος διαχείρισής τους απορρέει από τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων, οι παραβάσεις του οποίου επιφέρουν ανάλογα πρόστιμα..

Παρακάτω περιγράφονται τα βήματα που πρέπει να ακολουθούνται για τη σωστή διαχείριση των συσκευασιών χαρτονιού καθώς και τα πρόστιμα που προβλέπονται από τον Κανονισμό Καθαριότητας σε περιπτώσεις μη τήρησης των διατάξεών του:

1. Διαχωρίζουμε τα χαρτοκιβώτια από πλαστικά, φελιζόλ, νάιλον σακούλες κ.ά. (Παράβαση της αντίστοιχης διάταξης επιφέρει πρόστιμο 100 ευρώ, άρθρο 15.4.1)
2. Διπλώνουμε & συμπιέζουμε τα χαρτοκιβώτια και τα δένουμε με τρόπο ώστε να καταλαμβάνουν τον ελάχιστο δυνατό χώρο χωρίς να διασκορπίζονται. (Παράβαση της αντίστοιχης διάταξης επιφέρει πρόστιμο 100 ευρώ, άρθρο 15.4.1)
3. Απαγορεύεται η τοποθέτηση ογκωδών χαρτοκιβωτίων μέσα σε κάδους απορριμμάτων ή ανακυκλώσιμων. Τα τοποθετούμε έξω από το κατάστημα ή δίπλα σε παρακείμενους κάδους ώστε να τα παραλάβει το αντίστοιχο απορριμματοφόρο. (Παράβαση της αντίστοιχης διάταξης επιφέρει πρόστιμο 80 ευρώ, άρθρο 15.4.3)
4. Οπωσδήποτε τα βγάζουμε με το κλείσιμο της αγοράς* -ανάλογα με την ώρα της αποκομιδής- ώστε να μην παραμείνουν στους κοινόχρηστους χώρους για μεγάλο χρονικό διάστημα. (Παράβαση της αντίστοιχης διάταξης επιφέρει πρόστιμο 100 ευρώ, άρθρο 15.4.2).

* στην περιοχή των κεντρικών οδών και πεζοδρόμων η αποκομιδή γίνεται απόγευμα, επομένως τα βγάζουμε με το μεσημεριανό κλείσιμο της αγοράς, ενώ στην περιοχή του Φρουρίου η αποκομιδή γίνεται πρωί, επομένως τα βγάζουμε με το βραδινό κλείσιμο της αγοράς.

Άρθρο 15. παρ.4 Ανακύκλωση Χαρτοκιβωτίων
15.4.1 Τα χαρτοκιβώτια και παρεμφερή χάρτινα υλικά συσκευασίας εμπορευμάτων, εφόσον δεν αποδίδονται απευθείας σε τρίτους, θα πρέπει να απαλλάσσονται από ξένες προσμίξεις (νάιλον, σακούλες, φελιζόλ, αφρολέξ κ.λπ.), να συσκευάζονται σε δέσμη συμπιεσμένων πακέτων και να δένονται, έτσι ώστε να καταλαμβάνουν τον μικρότερο δυνατό όγκο και να προκαλούν την μικρότερη δυνατή αισθητική ενόχληση όταν εκτεθούν προς αποκομιδή.
Παράβαση της παρούσας διάταξης επιφέρει πρόστιμο 100 ευρώ.
15.4.2 Τα παραπάνω υλικά οι υπεύθυνοι υποχρεούνται να τα φυλάσσουν προσωρινά σε κατάλληλους χώρους των ιδιοκτησιών ή επιχειρήσεών τους, που δεν δημιουργούν προβλήματα σε γειτονικές κατοικίες και είναι απρόσιτοι σε κατοικίδια ζώα και θα εκτίθενται προς αποκομιδή δίπλα στους μπλε κάδους μόνο μετά το επίσημο μεσημεριανό ή βραδινό κλείσιμο της αγοράς ή σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δίνονται από την Υπηρεσία Καθαριότητας.
Παράβαση της παρούσας διάταξης επιφέρει πρόστιμο 100 ευρώ.
15.4.3 Υλικά συσκευασίας εμπορευμάτων από χαρτί που καταλαμβάνουν πολύ μεγάλο όγκο, απαγορεύεται να τοποθετούνται μέσα σε μπλε κάδους ανακύκλωσης (γιατί αυτοί γεμίζουν αμέσως από τον μεγάλο σχετικά όγκο τους), καθώς και σε κοινούς κάδους απορριμμάτων γιατί η ανάμειξή τους με κοινά απορρίμματα δυσχεραίνει ή αποκλείει την επεξεργασία τους. Αυτά, με τις προϋποθέσεις των παραγράφων 15.4.1 (συμπιεσμένα και δεμένα σε πακέτα) και 15.4.2 (ως προς τον χρόνο έκθεσης) τοποθετούνται δίπλα στον μπλε κάδο ανακυκλώσιμων υλικών ή όπου δεν υπάρχει μπλε κάδος, έξω από την είσοδο του καταστήματος.
Παράβαση της παρούσας διάταξης επιφέρει πρόστιμο 80 ευρώ.


Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


ΣΟΥΡΛΑΝΤΖΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας ιδρύθηκε βάση καταστατικού, το 1916, με σκοπό την προώθηση και προάσπιση των καλώς εννοούμενων συμφερόντων των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής αυτής.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τα νέα του ΕΣΛ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

 Φιλελλήνων 13, Λάρισα

 esl@otenet.gr

 2410 532 330


©2021 Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας. All Rights Reserved.