Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022 10:16

Χαράλαμπος Παπαδόπουλος: Η κατάσταση δεν είναι πλέον βιώσιμη

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ 2022

Χαράλαμπος Παπαδόπουλος: Η κατάσταση δεν είναι πλέον βιώσιμη

 

Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας

Όντας επιχειρηματίας για παραπάνω από είκοσι χρόνια και τώρα από τη θέση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, διαπιστώνω δυστυχώς, ότι ο κλάδος μας διανύει την χειρότερη και δυσκολότερη έως τώρα πορεία του. Οι προκλήσεις που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια ως έμποροι και επαγγελματίες ήταν πέραν κάθε λογικής.

Προκλήσεις που πρέπει να απαντηθούν σε ένα δύσκολο περι- βάλλον και σε μία χρονική συγκυρία όπου διάφορες ανακατατάξεις δη- μιουργούν ρευστότητα, μέσα στην οποία καλείται να κινηθεί το επιχειρείν.

Το λιανικό και χονδρικό εμπόριο εργάστηκε σκληρά για να μετριάσει τις τεράστιες ζημιές που υπέστη από τη δεκαετή κρίση. Τα χτυπήματα όμως που δεχτήκαμε ήταν απανωτά και συνεχόμενα. Η μία κρίση διαδέχεται την άλλη. Πρώτα ήρθε η οικονομική, που αποδυνάμωσε τον επιχειρηματικό κόσμο και στέρεψαν τα ταμεία, δημιουργώντας μία τεράστια και βαθιά ύφεση και έπειτα ήρθε η υγειονομική, που επί τρία περίπου χρόνια μας έφερε αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες και δύσκολες καταστάσεις.

Είδαμε τα καταστήματά μας να κλείνουν για μήνες, τα εισοδήματά μας να συρρι- κνώνονται, τις υποχρεώσεις μας να αυξάνονται και τα χρέη να συσσωρεύονται. Είδαμε τα προϊόντα μας να παραμένουν αδιάθετα στα ράφια αφού δεν υπήρχε αγοραστικό ενδιαφέρον και δυστυχώς, είδαμε πολλές επιχειρήσεις να χρεοκοπούν και να βάζουν λουκέτο, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα. Είδαμε φυσικά και την απουσία της άμεσης και ουσιαστικής στήριξης της πολιτείας απέναντι στον κλάδο μας ως όφειλε, καθώς το πολύπαθο εμπόριο αποτελεί τον πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και το μεγαλύτερο εργοδότη του ιδιωτικού τομέα.

Και μετά από όλο αυτό τον κυκεώνα των προβλημάτων, ήρθε να προστεθεί και η τρίτη κρίση, η ενεργειακή, η χειρότερη ίσως όλων, που τείνει να γίνει μία σύγχρονη μάστιγα που πλήττει καθημερινά νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε παγκόσμια κλίμακα και που δυστυχώς, ίσως αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Είναι γεγονός ότι αρκετοί καταναλωτές ανέβαλαν ή περιόρισαν τις αγορές τους εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της γενικευμένης ακρίβειας. Οι περισσότεροι ακόμη και αυτοί που έχουν διαθέσιμο εισόδημα, είναι διστακτικοί στο να δαπα- νήσουν χρήματα για αγορές που μπορούν να πραγματοποιήσουν και σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα, ενώ οι περισσότεροι κρατούν τις οικο- νομίες τους για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα υψηλά έξοδα που θα απαιτηθούν για φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα εμπορικές επιχειρήσεις να βλέπουν τα ταμεία τους μισοάδεια.

Η κατάσταση δεν είναι πλέον βιώσιμη. Όλο και περισσότεροι μικρομεσαίοι πλήττονται από τις ακραίες αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου και σύντομα θα πρέπει να σταματήσουν ή να μειώσουν την παραγωγή τους ή να συνεχίσουν να λει- τουργούν ζημιογόνα.

Το ενεργειακό κόστος λοιπόν παραμένει απειλή για την ανταγωνιστικότητα του επιχειρείν αλλά και της επιβίωσής μας και αυτό που πρέπει να μπει στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου είναι η ενίσχυση των εμπορικών επιχειρήσεων και για την ψηφιακή αλλά πολύ περισσότερο τώρα και για την ενεργειακή αναβάθμιση. Τώρα όμως αυτή τη στιγμή που μιλάμε χωρίς καθυστέρηση εάν θέλουμε κάτι να σώσουμε.

Σήμερα βρισκόμαστε για άλλη μία φορά μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Το εμπόριο αλλάζει, εξελίσσεται, προχωράει, σε μία νέα εποχή με νέες ανάγκες και νέα δεδομένα. Ο ψηφιακός μετασχη-ματισμός μπήκε στη ζωή μας και αποτελεί ένα παράθυρο στο μέλλον και μία διέξοδο από την κρίση. Κάθε επιχείρηση που θέλει να προχωρήσει μπροστά, πρέπει να μπορεί και να έχει πρόσβαση σε αυτή την ψηφιακή αναβάθμιση. Οι ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις καλούνται όχι απλώς να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, αλλά να αναβαθμιστούν ταχύτατα, για να γίνουν ψηφιακά ανταγωνιστικές στο πλήρως διεθνοποιημένο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον.

Από τη θέση λοιπόν του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, δεδομένων των συνθηκών, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη ύπαρξης και εφαρμογής, ενός συνολικού σχεδίου διάσωσης του εμπορικού κόσμου που προσπαθεί να επιβιώσει κάτω από τις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

Η πολιτεία πρέπει να δηλώσει έντονα το παρόν της σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος για όλους μας, γι’ αυτό πολιτεία αλλά και τράπεζες οφείλουν να στηρίξουν με στοχευμένες παρεμβάσεις τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος για όλους μας, γι ́ αυτό πολιτεία αλλά και τράπεζες οφείλουν να στηρίξουν με στοχευμένες παρεμβάσεις τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Προκειμένου να καταφέρουμε να διαχειριστούμε παλαιότερες υποχρεώσεις παράλληλα με την τρέχουσα συγκυρία αλλά και για να ετοιμαστούμε για ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό αύριο απαιτείται μία δέσμη ολοκληρωμένων μέτρων που θα αποτελέσουν οδικό χάρτη για το επόμενο διάστημα.

Ζητάμε λοιπόν άμεσα και στοχευμένα μέτρα, τα οποία σε πρώτο χρόνο θα δώσουν βαθιά ανάσα στις τοπικές, και όχι μόνο, πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά ή άλλα εργαλεία ανάπτυξης συγκριτικά με τις μεγάλες, αλλά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εθνική οικονομία και κοινωνική ευημερία.

Ειδικότερα ζητούμε να επανεξεταστούν και να εφαρμοστούν τα παρακάτω:

• άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος χωρίς προϋποθέσεις

• άμεση θεσμοθέτηση και εφαρμογή του ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού

• θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες όπως και στους μισθωτούς

Θεωρούμε ότι πρόκειται για παρεμβάσεις δικαιοσύνης που θα είναι καθοριστικές για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη στήριξη της τοπικής απασχόλησης, ενώ η απώλεια των εσόδων για τα δημόσια ταμεία θα μπορέσει να αναπληρωθεί μέσω της αυξημένης καταναλωτικής ζήτησης και της ενίσχυσης της επενδυτικής δραστηριότητας. Οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουμε αποδείξει περίτρανα ότι καταφέρνουμε να προσαρ- μοζόμαστε πάντα σε δύσκολες συνθήκες. Η στήριξη των επι- χειρήσεων για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση πρέπει να θεωρείται δεδομένη, έτσι ώστε να μην κλείσει ούτε μία επιχεί- ρηση και να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας.

Ισχυρές επιχειρήσεις, σημαίνει οικονομική ανάπτυξη για τη χώρα, νέες επενδύσεις “και κοινωνική σταθερότητα και άρθρο συνοχή.

Πηγή: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ 2022

Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας ιδρύθηκε βάση καταστατικού, το 1916, με σκοπό την προώθηση και προάσπιση των καλώς εννοούμενων συμφερόντων των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής αυτής.

 

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τα νέα του ΕΣΛ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

 Φιλελλήνων 13, Λάρισα

 info@eslarisas.gr

 2410 532 330