Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017 09:30

Τρεις Κυριακές τον χρόνο θέλει η αγορά…

ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΥΟ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ΔΙΝΟΥΝ ΑΝΑΣΑ ΣΤΟΝ ΤΖΙΡΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

• Η προχθεσινή Κυριακή απέδειξε το αυτονόητο. Από την αγορά δεν λείπουν οι ώρες λειτουργίας, αλλά διαθέσιμο «εισόδημα», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΕΣΛ

•«Πυρά» και από ΣΕΛΠΕ

«Η κίνηση στην αγορά τη θεσμοθετημένη πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, για όσα εμπορικά καταστήματα άνοιξαν, δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως αυτό που λείπει σήμερα από την αγορά δεν είναι οι ώρες λειτουργίας, αλλά η αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές"…

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Λάρισας Χαράλαμπος Παπαδόπουλος κάνοντας μια αποτίμηση της εικόνας που παρουσίασε η αγορά προχθές την Κυριακή. Μια ημέρα που εξελίχθηκε χωρίς ρυθμό και δυναμική καθώς η πλειοψηφία των μελών του ΕΣΛ κράτησε τα καταστήματα από το Σάββατο κλειστά, οι εμποροϋπάλληλοι είχαν απεργία και οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν τη ψυχολογία των καταναλωτών.

" Έχει διαπιστωθεί κατ’ επανάληψη πως ο τζίρος μίας εμπορικής επιχείρησης-ανεξαρτήτως μεγέθους- δεν είναι αρκετός, για να καλύψει τα έξοδά της τις Κυριακές, επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΣΛ. Αυτό εκ νέου. Δυστυχώς τα αποτέλεσμα για τη πλειονότητα της αγοράς δεν ήταν ικανοποιητικά, κάτι που δείχνει αφενός μεν την αδυναμία κατανάλωσης και αφετέρου την διαρκή απαξίωση της ιδέας του ανοίγματος τις Κυριακές. Η εμπειρία έχει δείξει πως μόνο τρείς Κυριακές το χρόνο αφήνουν θετικό πρόσημο στην αγορά. Τις δύο Κυριακές του Δεκεμβρίου και την Βαΐων. Σε όλες τις υπόλοιπες η ποσοτική αποτίμηση του μέτρου, σε επίπεδο τζίρου, στις περισσότερες περιπτώσεις, όχι μόνο δεν βοηθά τον εμπορικό κόσμο, αλλά επιδεινώνει την υπάρχουσα βεβαρημένη κατάσταση σε περίοδο εκτεταμένης ύφεσης. Όπως μάλιστα, έχουν δείξει σχετικές έρευνες της ΕΣΕΕ, οι επιπλέον Κυριακές όχι μόνο δεν συνεισφέρουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά αντίθετα επιβαρύνουν προσωπικά και επαγγελματικά τον επιχειρηματία εντείνοντας ταυτόχρονα πίεσης στους μικρομεσαίους εμπόρους, λόγου του ανταγωνισμού που δημιουργείται. Σε κάθε περίπτωση σε μια εποχή με χαμηλή αγοραστική κίνηση και ακόμη πιο χαμηλό διαθέσιμο εισόδημα, θετική αντιπροσφορά δεν υπάρχει"...

ΠΥΡΑ ΑΠΟ ΣΕΛΠΕ

Στο μεταξύ και καθώς εντός των ημερών αναμένεται νέα προσφυγή της ΕΣΕΕ και των λοιπών συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΓΣΕΒΕΕ, ΟΙΥΕ κα) στο ΣτΕ κατά της απόφασης που απελευθερώνει τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές στο διάστημα Μαίου- Οκτωβρίου στις τέσσερις τουριστικές περιοχές της χώρας, η κυβέρνηση δέχεται πυρά και από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), που εκπροσωπεί τα μεγάλα καταστήματα λιανικού εμπορίου.

"Η επιχειρηματολογία υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές στερείται σοβαρής τεκμηρίωσης» επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι όλα τα κριτήρια που παρατίθενται είναι πρόχειρα διατυπωμένα και αστήρικτα από πλευράς στοιχείων». Επιρρίπτει δε ευθύνες όχι μόνο στην Πολιτεία αλλά και στους Θεσμούς, που «ενώ υπερθεματίζουν από τη μια, υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς, από την άλλη εγκλωβίζονται σε θέματα μικροπολιτικής διαχείρισης με αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία της αναγκαιότητας ολοκλήρωσης των διαρθρωτικών αλλαγών».

Ο ΣΕΛΠΕ εδώ και χρόνια έχει εκφράσει την θέση του υπέρ της απελευθέρωσης της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, θέση η οποία είχε και έχει απέναντί της, τους «μικρούς» της αγοράς αλλά και τους εργαζόμενους. Ωστόσο σήμερα, η προσπάθεια της κυβέρνησης να απελευθερώσει μερικώς την αγορά, βρίσκει αντίθετες τις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΛΠΕ, εκτιμώντας πως ο τρόπος με τον οποίο έγινε η απελευθέρωση, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στον ανταγωνισμό.

«Οφείλει η Πολιτεία να μας δώσει σαφείς εξηγήσεις με αντικειμενική επιχειρηματολογία για τους λόγους βάσει των οποίων εξαιρούνται τα εμπορικά κέντρα από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές κατά τη θερινή περίοδο, ενώ συνιστούν βασικό πόλο έλξης τουριστών-επισκεπτών-καταναλωτών καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ο δείκτης τουριστικής επισκεψιμότητας δεν συναρτάται μόνο με το κριτήριο της εγγύτητας σε παραθαλάσσιο χώρο ή του αριθμού των κλινών φιλοξενίας επισκεπτών, αλλά και με το κριτήριο του προορισμού σε μεγάλα εμπορικά σημεία» υποστηρίζει ο ΣΕΛΠΕ.

Προσθέτουν μάλιστα, ότι ενώ παρέχεται το δικαίωμα σε μικρά και μεσαία καταστήματα (τα οποία όμως δεν το επιθυμούν) να ανοίγουν τις Κυριακές, τα άλλα μεγαλύτερα εμπορικά σημεία που το επιθυμούν στερούνται του δικαιώματος αυτού.

«Με αυτόν τον τρόπο διασαλεύεται ο υγιής ανταγωνισμός, ο οποίος είναι ο μοναδικός παράγων που προάγει την μείωση των τιμών», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. «Το μήνυμα που μεταφέρεται προς όλους τους υποψήφιους επενδυτές είναι ότι η χώρα δεν επιθυμεί μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες, εκτός των άλλων, είναι και φορείς υγιούς επιχειρηματικότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΕΛΠΕ.

Πηγή:Εφημερίδα Ελευθερία